Bloemendagen in Limmen, ieder voorjaar, gratis toegankelijk

Jaarlijks worden in Limmen de traditionele Bloemendagen georganiseerd. In het voorjaar wordt het dorp, met ongeveer 7.000 inwoners omgetoverd in een zee van lentebloemen. Vele mozaïeken en werkstukken gemaakt van hyacintenbloemen liggen door het hele dorp verspreid in de tuinen van de inwoners.

De hyacintenbloemen (nagels) worden op verschillende manieren verwerkt. Allereerst is er de van oudsher gehanteerde techniek waarbij men de nagels los op een schuin oplopend plankier legt, dit heet de beun. De deelnemers kunnen de nagels ook één voor één met spelden op tempex prikken of in gaasconstructies lijmen, zodat voorstellingen rechtop kunnen staan. Zo kunnen ook ruimtelijke objecten vervaardigd worden, waarbij werkstukken soms tot de hoogte van de dakgoot komen.Ook wordt vaak de hulp ingeroepen van gaas, constructies van betonijzer en tegenwoordig zelfs van elektromotoren om bewegende voorwerpen te maken.

In een werkstuk worden tienduizenden nagels (=hyacintenbloemetjes) verwerkt. Omdat deze nagels, afhankelijk van het weer, maximaal twee weken goed blijven, moeten ze in een paar dagen (en nachten) door een groot aantal mensen verwerkt worden. Vaak zijn de werkstukken dan ook vervaardigd door prikploegen zoals : families, verenigingen, vriendengroepen of mensen uit een hele straat.

De uitgebeelde onderwerpen lopen zeer uiteen. Er is geen thema, iedereen is vrij om te maken wat hij wil. Actualiteiten, lokaal, nationaal en internationaal, zijn altijd een dankbaar gegeven en worden op humoristische, of op ernstige wijze naar voren gebracht. Daarnaast ziet u stripfiguren, portretten, schilderijen of zelfs hele bouwwerken op schaal nagemaakt, allemaal van dezelfde hyacintenbloemen. Natuurlijk zijn er ook andere vormen van bloemsierkunst te bezichtigen. Ook de bollenvelden staan in bloei, de straten zijn versierd en de tuinen worden door de bewoners voor dit evenement extra opgeknapt.

Door het dorp is de route aangegeven komende vanaf het zuiden van Limmen nabij het de schilderachtige Protestantse Kerk. Vanaf de noordkant van het dorp, nabij Fletcher hotel Heiloo. De totale lengte bedraagt ongeveer 8 km. Langs de routes is volop parkeergelegenheid, zodat u ook te voet kunt gaan. Aan beide kanten van het dorp worden routebeschrijvingen uitgedeeld. Alles is gratis te bewonderen. Bovendien zullen 's avonds vele werkstukken fraai verlicht zijn. Het gastvrije Limmen kunt u vinden aan de N203 ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Alkmaar. Met het openbaar vervoer neemt u lijn 167 of 168 vanuit Castricum en Alkmaar halte Kerkweg = sterhalte. Ook bij snackbar Stolp op de hoek kunt u het routeboekje halen.


Het wedstrijdelement

Zoals u mogelijk al op andere pagina's heeft gelezen, is het maken van een mozaïek een arbeidsintensieve klus. Voor de meeste deelnemers is weliswaar de gezelligheid van het samenwerken de belangrijkste drijfveer, maar uiteindelijk wil iedereen toch graag weten hoe de jury het resultaat beoordeelt. Men onderscheidt drie typen mozaïeken:

  • Werkstukken 
  • Prikstukken 
  • Beunen 
Werkstukken kunnen vanuit verschillende posities bekeken worden, terwijl prikstukken alleen vanuit één bepaalde positie tot hun recht komen en doorgaans wat minder materiaal vergen. Een beun vormt de oervorm van een mozaïek: de bloemetjes worden in een motief gelegd op en licht hellend vlak. Daarnaast is er nog eer te behalen in Bloemsierkunst (soms manshoge bloemstukken, in de voortuinen opgesteld), Straatversiering, Jeugdmozaïeken (0 t/m 7 jaar), (8 t/m 10 jaar), (11 t/m 13 jaar) en Juniorenmozaïeken (14 t/m 18 jaar).


De jury

De jury bestaat uit vier zorgvuldig geselecteerde leden, NIET woonachtig in Limmen. Zij nemen alle tijd voor hun beoordeling. Op zaterdag om tien uur 's morgens begint de jury en is daar pas laat in de middag mee klaar. Zij beoordelen op vier eigenschappen met een cijfer tussen 1 en 10. Deze eigenschappen zijn:
  • Kleurcombinatie 
  • Afwerking 
  • Idee 
  • Algemene indruk 
Elk jurylid geeft dus vier cijfers, waardoor een mozaïek totaal zestien cijfers krijgt met een totaal van maximaal 160 punten. De puntentelling: Behaalt een mozaïek tussen de 150 en 160 punten, dan wordt het gerekend tot de gouden klasse; tussen de 140 en 150 punten tot de zilveren klasse en tussen de 130 en 140 tot de bronzen klasse. Het exacte aantal punten bepaalt of het mozaïek een eerste, tweede of derde prijs in zijn klasse krijgt. Als een mozaïek net niet in de bronzen klasse valt, dan is er een aanmoedigingsprijs: eervolle vermelding.


De hoofdprijs

Behalve eeuwige roem ontvangt het werkstuk, het prikstuk, de beun of de bloemencompositie dat het hoogste aantal punten haalt De Zilveren Tulp. Deze Anton Valkering-wisseltrofee, genoemd naar de oprichter van dit bloemenfeest, is een prachtige tulp van zilver, op ware grootte. Deze Zilveren Tulp wordt op zaterdagavond in De Burgerij overhandigd door de voorzitter van de Stichting Bloemendagen Limmen.


Verlichting

In de avonduren worden zeer veel mozaïeken verlicht. U zult dan de mozaïeken in een vaak geheel andere dimensie kunnen aanschouwen. Een bezoek aan Limmen in de avonduren is daarom bijzonder aan te bevelen. Veel kijk en geur genot toegewenst!